" />
« späť

Zmrzlina je potešenie, ale občas môže pohroziť

Tritisíc rokov známu pochúťku môžeme mať na stole po celý rok, ale chutná studená požívatina charakterizuje najviac letné obdobie. Chuťovú a výživársku exkurziu robí MUDr. Pavel Malovič.

Všetky možné chute

Prvú zmrzlinu vyrobili pravdepodobne Číňania zo snehu, mlieka a ovocia. Na celom svete poznáme už viac ako 1 500 druhov rôznych zmrzlín a každý rok pribudne dáka nová - slaná so strúčikmi cesnaku, kúskami tuniaka a špenátovými listami, mušľová, škoricová, fazuľová, syrová, tekvicová, či s príchuťou piva. Napriek tomu v rebríčku obľúbenosti vedú stále klasické druhy akými sú čokoládová, vanilková, jahodová, oriešková, punčová, citrónová.

Aby vám maškrtenie padlo na úžitok

Zmrzlina má určitú výživovú hodnotu, ktorá závisí od kvality a zloženia, najmä od podielu smotany alebo mlieka. Tie dodávajú zmrzline vitamíny  (A, B2, a B12 ) a vápnik, ale aj veľa nasýtených tukov, cukru a chemických prísad. Zmrzlina tak získava mnohokrát zlú povesť kvôli obsahu látok akoby určených na zvyšovanie váhy (hmotnosti) maškrtníkov. Napokon - jeden kopček alebo veľká polievková lyžica obsahuje a telu dodáva až 130 - 150 kilokalórií, na ktorých zlikvidovanie potrebujeme vyvinúť určitú fyzickú námahu - 20 minút ostrej chôdze alebo klusu rýchlosťou 6,4 km/h, lebo inak priberieme.

Vyberajte len to najlepšie

V mrazenej hmote sa pri nesprávnom skladovaní vytvoria kryštáliky ľadu, ktoré nepríjemne „chrupčia" medzi zubami. Pre rodičov treba poznamenať, že niektoré zmrzliny nie sú vhodné pre deti do veku troch rokov, lebo obsahujú kúsky orechov, hrozienka alebo úlomky čokolády, ktoré môžu v hrdle nešťastne „zabehnúť". Alergici musia konzumovať zmrzlinu so zvýšenou pozornosťou pretože určité  prísady môžu byť alergénom! A tak niekedy je predsa len lepšie odpustiť si zmrzlinu, hoci dnes už existujú tzv. nízkokalorické diétne krémy, ktoré sa snažia minimalizovať energetický náboj tejto pochúťky. A rovnako tak sú tu vodové zmrzliny bez tuku a mlieka alebo bezvaječné, ktoré môžu byť pre tých citlivejších konzumentov výhodnejšie. Takže je veľmi vhodné, ak nekonzumujeme zmrzlinu bez rozmýšľania.

Upozornenie na záver

Zmrzlina má v letných mesiacoch nevýhodu aj v tom, že po jej konzumácii sme o chvíľu smädní. Po niekoľkých minútach pocitu chladu a osvieženia nastáva bohaté reflexné prekrvenie v oblasti hrdla a neutíchajúca žiadostivosť po konzumácii tekutín. Platný hygienický predpis síce pripúšťa určitý obsah mikroorganizmov a kvasiniek, avšak pri prekročení normy môže u konzumenta takejto zmrzliny vzniknúť nepríjemná nevoľnosť. Ľuďom, ktorí sa práve vyliečili z vírusovej alebo bakteriálnej infekcie, môže „náraz" nového, väčšieho množstva baktérií dokonca spôsobiť ďalšie ochorenie. Zdravému človeku môže takýto vyšší počet mikroorganizmov oslabiť organizmus, prípadne nevoľnosť a hnačky, ktoré bývajú sprevádzané zvýšenými teplotami. Príčiny horšej mikrobiálnej akosti niektorých mrazených krémov  je možné hľadať nielen v použití hygienicky nevhodného mlieka, ovocia a iných prísad, ale aj v nevhodnom uskladnení. Pokiaľ začne teplota zmrzliny z tohoto dôvodu kolísať, začnú sa v nej obrovskou rýchlosťou množiť nežiadúce baktérie.


« späť
Web stránky vytvorila M7, s.r.o.
©2009 ZZV.sk