« späť

Ako je to s pesticídmi v jablkách?

Ako je to s pesticídmi v jablkách?

O zdravotných  benefitoch ovocia a zeleniny niet pochýb. Sú najbohatším zdrojom ochranných antioxidačne pôsobiacich  nutrientov – enzýmov, vitamínov, minerálov, vlákniny, flavonoidov, polyfenolov, ktoré sa uplatňujú v prevencii tzv. civilizačných ochorení, hlavne srdcovocievnych, cukrovky, onkologických, či obezity. Takže v žiadnom prípade z titulu prítomnosti pescitíd spotrebu neobmedzujeme, ale pri kúpe preferujeme domácich pestovateľov a pred konzumáciou produkty vhodne ošetríme.

Legislatíva EU v prípade používania látok na ochranu rastlín prísne stanovuje, ktoré druhy pesticíd, insekticíd a fungicíd môžu byť používané a v akom rozsahu.  Tu zákon stanovuje tzv. maximálne limitné množstvo reziduí, ktoré sa môžu v ovocí a zelenine nachádzať, keď sa dostávajú ku konzumentovi. Tieto zákonom určené limity sú v záujme ochrany zdravia  prísnejšie ako limity stanovené toxikológmi či lekármi.

Naši domáci ovocinári navyše dodržujú dostatočný časový odstup posledného postreku pred zberom ovocia tak, aby došlo k maximálnej eliminácii pesticíd. Preto by sme mali preferovať naše domáce produkty. Vtipne sa hovorí, že ak napr. do jabĺčka vliezol červík, tak tam nie je chemikália.

Ak však pochybujeme o pôvode ovocia a chceme byť dôslední v odstránení všetkých chemikálií, môžeme zeleninu a ovocie jednak umyť v tečúcej vode, resp. namočiť na 10 minút do vody, do ktorej pridáme ocot. V prípade ovocia volíme namiesto octu šťavu z citróna.  Máme aj ďalšiu možnosť, že napr. jablko olúpeme. Síce sa ochudobníme o ochranné živiny prítomné v šupke, resp. tesne pod ňou – vláknina, vitamín C, ale máme záruku, že sa zbavíme aj  zvyšných pesticíd.

 

 

Autor: MUDr. Alžbeta Béderová, CSc., Združenie pre zdravie a výživu


« späť
Web stránky vytvorila M7, s.r.o.
©2009 ZZV.sk