" />
« späť

Keď človeka trápi tlak. Ten atmosférický.

Za posledných 31 kalendárnych dní bolo podľa medicínsko-meteorologickej predpovede na Slovensku len 6 dní, počas ktorých prevládal priaznivý vplyv počasia - rizikový stupeň 1. Naopak, dní s rizikovým stupňom 3, počas ktorých sa u meteosenzitívnych ľudí prejavujú príznaky ako bolesť hlavy, podráždenosť či ospalosť, bolo zaznamenaných až 21.*

 

Slovensko predstavuje svojou polohou v stredoeurópskom regióne oblasť, v ktorej často dochádza k pomerne prudkým zmenám poveternostnej situácie. Na počasie a jeho obmeny reaguje veľká časť populácie. Niektoré údaje hovoria o tom, že takmer 70 percent obyvateľstva je citlivých aj na nepatrné výkyvy počasia - sú meteosenzitívni.

„Poveternostné deje vplývajú na fyzickú a psychickú pohodu zdravého jedinca a zároveň negatívne ovplyvňujú priebeh ochorení pohybového, nervového, srdcovocievneho, dýchacieho i zažívacieho systému organizmu. Meteosenzitivita môže prebúdzať skryté ochorenia, zhoršuje chronické zranenia a zvyšuje možnosť komplikácií," hovorí MUDr. Pavel Malovič.

Človeka citlivého na zmeny počasia začnú trápiť bolesti hlavy neraz skôr, ako sa na jasnej oblohe zjavia mraky. Súčasne začne byť ospalý, ale pritom má problémy so zaspávaním. Najnepríjemnejšie sú prechody atmosférických frontov sprevádzané veľkými výkyvmi tlaku, vetrom, dažďom a búrkami. „U mnohých jedincov vyvolávajú zvýšenú citlivosť na bolesť, poruchy spánku, žalúdočné a črevné problémy. Niektorí ľudia sú zas viac podráždení, majú ťažkosti s koncentráciou a spomalené reakcie," vysvetľuje P. Malovič. Nadmernú citlivosť môžete zmierniť správnou úpravou jedálneho lístka.

  • Pri náhlej zmene počasia sa treba vyhýbať pitiu kávy a silného čaju. Prechodne je vhodné vylúčiť z potravy paradajky, syry s vyšším obsahom tuku a orechy. Vhodné je užívanie iontových (minerálnych) nápojov vo zvýšenej miere zároveň s tabletkou magnézia (250-350 mg).
  • Pri objavení sa tlakovej výše alebo veternom počasí treba pridať k obvyklej dennej dávke vitamín C (500 mg), do kávy alebo čaju o čosi viac cukru a mlieka. Prechodne je vhodné vylúčiť z potravy hovädzie aj bravčové mäso a nahradiť ich zeleninou a rybami. Ako nápoj sa odporúčajú šťavy z čerstvého ovocia a šípkový čaj. Neuškodí ani kúsok horkej čokolády so 70 % kakaa.
  • Ak je tlaková níž, vhodné sú potraviny s vyšším obsahom magnézia (ryby, strukoviny, banány, figy). Treba sa vyhnúť soleniu a pred spánkom piť čaj z medovky.

Optimálny prísun vitamínov a minerálov ovplyvňuje nie len fyziologické procesy v ľudskom organizme, ale aj psychickú pohodu a vyrovnanosť. Nervozitu a podráždenosť vyvoláva nedostatok vitamínov B1 a B3, k únave a pocitu vyčerpania prispieva nedostatočný príjem magnézia, vitamínu C a lecitínu.

 

*Zdroj: www.meteo.sk,

Rizikový stupeň v tomto prípade vyjadruje intenzitu záťaže vplyvu poveternostných zmien na ľudský organizmus.

 

 


« späť
Web stránky vytvorila M7, s.r.o.
©2009 ZZV.sk