Všetko dôležité o tukoch.

Tuky a zdravá výživa

 

Zdravie závisí najmä od stravy

Na srdcovo-cievne choroby umiera každý druhý Slovák, pričom až osem z desiatich Slovákov má aspoň jeden rizikový faktor. Medzi rizikové faktory srdcovo- cievnych chorôb patrí najmä nesprávna životospráva, fajčenie, nedostatočná telesná aktivita, obezita, cukrovka, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi a mnohé ďalšie. Práve hladinu cholesterolu pomáha vo významnej miere udržiavať pod kontrolou správna výživa.

viac >>

Čo sú nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny?

Tuky sú popri sacharidoch a bielkovinách jednou z troch základných živín v našej strave. Tzv. neutrálne tuky, ktoré sú hlavnou zložkou potravinových tukov, sú zložené z glycerolu a mastných kyselín. Tie sa delia na dve základné skupiny: nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny. Aký je medzi nimi rozdiel, ktoré nám prospievajú a ktoré treba, naopak, obmedzovať?

viac >>

Praktické tipy, ako znížiť príjem nasýtených mastných kyselín

Nasýtené mastné kyseliny sú jedným z hlavných vinníkov zvyšovania hladiny cholesterolu v krvi. Nachádzajú sa takmer v každom jedle, ktoré skonzumujeme. Tu je niekoľko praktických tipov, ako obmedziť ich množstvo v každodennom živote.

viac >>

Web stránky vytvorila M7, s.r.o.
©2009 ZZV.sk