" />
« späť

Pakostnica prináša príchuť dna

Pakostnica  prináša  príchuť  dna

Pakostnica (dna) bývala označovaná ako choroba kráľov a bohatých ľudí alebo ako ochorenie z prejedania a nadmernej konzumácie alkoholu, či choroba z dostatku. V súčasnosti sa vyskytuje čoraz častejšie v  blahobytnejších spoločenských vrstvách spoločnosti, architektov nevynímajúc. Muži bývajú postihnutí častejšie ako ženy.

Dna (pakostnica, arthritisurica) patrí medzi zápalové reumatické ochorenia, ktoré majú príčinu v poruchách látkovej premeny (metabolická príčina). Vzniká ako zápalová reakcia organizmu na prítomnosť kryštálikov kyseliny močovej v  kĺbovom prostredí. Základným predpokladom vzniku dny je však v prvom rade prítomnosť zvýšenej hladiny kyseliny močovej v krvi, ktorá však nemusí nutne znamenať, že architekt už pakostnicu má (je tomu tak asi u 10% vyšetrených a vtedy hovoríme o asymptomatickej – bezpríznakovej - hyperurikémii), ale určite je varovným signálom akejsi „neprístojnosti či pochabosti“ v organizme. Samotná dna vzniká až vtedy, keď sa  kryštáliky kyseliny močovej vyzrážajú v kĺboch a vznikne bolestivá zápalová reakcia. Niekedy sa môže nepríjemne prejaviť aj v obličkách – vznikom piesku i kamienkov a následnej obličkovej koliky. Býva to najmä pri dlhodobo neliečenom zvýšení hladiny kyseliny močovej. Nárast hladiny kyseliny močovej v krvi môže mať množstvo príčin, a to zvyčajne v podobe sprievodného ochorenia (pozor, niekedy aj onkologického!), diétnej chyby alebo užívania niektorých liekov (salicyláty), ale vyskytne sa situácia, že žiadnu príčinu ani sprievodné ochorenie nezistíme. Vtedy ide pravdepodobne o tzv. primárnu dnu a dôvodom jej výskytu môžu byť tiež genetické predpoklady. Pri zisťovaní dedičného „prameňa“ však uvádza iba štvrtina takto postihnutých prítomnosť dny u príbuzenstva. Napriek tomu je však vhodné keď má architekt v príbuzenstve výskyt pakostnice, vyšetriť mu krv na hladinu kyseliny močovej preventívne.

Najtypickejší prejav pakostnice, tzv. akútny záchvat dny, postihuje najčastejšie koreňový kĺb na palci nohy, môže však postihnúť aj koleno alebo kĺby na rukách. Zasiahnutých môže byť aj niekoľko kĺbov súčasne. Záchvat dny vzniká najčastejšie v noci, z  plného zdravia. Kĺb opuchne, dostane červenú až fialovú či modrastú farbu a stane sa mimoriadne bolestivým. Záchvatu môžu niekedy predchádzať určité prejavy ako nevoľnosť, nadúvanie, potenie, svalové bolesti. Záchvat dny býva časovo ohraničený, väčšinou trvá 4 až 7 dní, vo vzácnych prípadoch dlhšie (viac ako mesiac). Pri okamžitej liečbe však ustupuje už po 36 hodinách. Tento typ záchvatu môže vyvolať „nárazová“ diétna chyba, napr. konzumácia vnútorností, zabíjačkových jedál, najčastejšie v kombinácii s alkoholom. Príčinou však môžu byť aj „banálne“ infekcie (chrípka, angína), duševný stres, prepracovanie, pár namáhavých pracovných týždňov, drobné poranenia.

Pomerne vysoký počet postihnutých má zdroj zvýšenej hladiny kyseliny močovej vo výraznejšom príjme purínov v potrave. Puríny (ako napr. adenín a guanín) sú súčasťami kyselín jadier buniek a patria medzi ich základné stavebné bloky. Vyskytujú sa vo všetkých ľudských a živočíšnych bunkách.  Podstatnou pre zníženie hladiny kyseliny močovej je teda špecializovaná diéta s konzumáciou potravín, ktoré majú minimálny obsah purínov, pitie dostatočného množstva neutrálnych tekutín, aby sa mohla kyselina močová lepšie vylúčiť a  redukcia konzumácie alkoholu. Nezriedka stačí iba upraviť váhu o niekoľko kilogramov smerom nadol. V prvom rade je však dôležité myslieť na to, že aj mladý architekt môže mať dnu...

Pri nijakom ochorení kĺbov nie je diéta taká dôležitá ako pri dne!

(viď príloha)

Rovnako je potrebné vedieť, že až 80% chorých na pakostnicu máva poruchu látkovej premeny (metabolizmu) tukov. Preto je vhodné pri ťažkostiach, ktoré upozorňujú na možný vznik dny, vyšetrovať nielen hladinu kyseliny močovej, ale aj tukových látok (triglyceridy, cholesterol) a homocysteínu. Okrem toho asi 15% postihnutých môže mať cukrovku, čo znamená, že k vyšetreniam sa pridáva aj zisťovanie hladiny krvného cukru. Tieto dodatočné údaje sú potrebné pre stanovenie vhodných diétnych opatrení, aby nedochádzalo k tzv. kríženiu diét.

Štádium chronickej dny, vedúce k deštrukcii kĺbov a invalidite je veľmi zriedkavé. Prognóza ochorenia je teda vo všeobecnosti dobrá, pri dodržiavaní prevencie a  liečby nie je prekážkou pre tvorivý pracovný proces. Treba však myslieť na to, že len určité malé percento postihnutých má iba jeden záchvat a ďalej sú už prakticky zdraví. U väčšiny sa môžu záchvaty opakovať, a tak v žiadnom prípade nie je možné podceňovať kontroly u špecialistu (aj keď už ťažkosti nie sú prítomné) a príslušnú liečbu.

Príloha:

Obsah purínových látok v potravinách

(v 100 g jedla podiel purínovej látky v mg)

Mäso

mäso hovädzie            40

mäso konské                0

mäso baranie              46

mäso teľacie               48

mäso bravčové           48

šunka                           24

Vnútornosti

pečeň                         95

jazyk hovädzí            55

krv                              10 – 55

obličky                       80

špik                            33

mozog                        40

slezina                        104

Hydina, zverina

holub                         80

králik                         38

kura                           40

bažant                        35

srnčie                         39

zajac                           38

Ryby

kapor                          54

losos                           22

pstruh                        56

sardinky                    120

sleď                            69

sardinky v oleji        540

šťuka                          48

krab                           39

Mlieko, vajcia

mlieko kravské         1

vajce                          2

bielok                         1

žĺtok                           5

Tuky, orechy, kakao

slanina anglická         25

gaštany                       16

kakaový prášok          1900

mandle                        9

lieskové oriešky         10

vlašské orechy 8

Múka a pekárenské výrobky

žitná múka                              0

pšeničná múka                       0

chlieb celozrnný žitný 14

pečivo obyčajný                     8

ovsené vločky                        30

Zemiaky, strukoviny, zelenina

zemiaky                                  6

šošovica                                  70

hrach                                      45

fazuľa                                     44

zeler                                        10

cibuľa                                     1

fazuľové struky                      5

hrášok zelený                         80

kaleráb                                    5

karfiol                                     10

mrkva                                     2

uhorky                                    3

pór                                          3

rajčiaky                                  4

reďkovky                                6

cvikla                                      5

šalát hlávkový                        5

špenát                                    23

kel                                          5

kapusta biela                        5

kapusta červená                   8

huby                                       5

Ovocie

čučoriedky                             2

hrušky                                    1

jablká                                      1

jahody                                    5

marhule                                 0

slivky                                      1

hroznové víno                       1

pomaranče                            1

Potraviny zakázané:

vnútornosti,

mladá hydina,

údeniny, mäsové extrakty,

silné vývary,

morské ryby, predovšetkým sardinky a sardely,

hrach, šošovica, fazuľa,

špenát, zelený hrášok,

figy,

čokoláda, silné kakao,

silný ruský čaj,

káva,

alkoholické nápoje,

korenie – čierne korenie, paprika,

nové korenie, tymián,

muškátový kvet, muškátový oriešok,

bobkový list, zázvor

Potraviny odporúčané

tuky – olej, maslo, margarín

mlieko a mliečne výrobky – všetky druhy

okrem pikantných syrov

mäso – iba výnimočne, nie mäso mladých zvierat

zelenina – okrem zakázaných druhov

ovocie – všetky druhy okrem fíg

korenie – petržlenová vňať, majoránka, pažítka

rasca, kôpor

Dvakrát týždenne zaraďujeme iba ovocnú a zeleninovú stravu! Ak Vám to bude vyhovovať, môžete ju zaradiť až štyrikrát týždenne, ale častejšie nie!

Pri stabilizácii ochorenia môžete:

pridať malé množstvo mäsa, sladkovodné ryby

Technologické postupy, ktoré môžete použiť:

varenie, dusenie

naopak

vývary a šťavy nepoužívajte!

MUDr. Pavel Malovič, Združenie pre zdravie a výživu


« späť
Web stránky vytvorila M7, s.r.o.
©2009 ZZV.sk