" />
« späť

Cholesterol

Cholesterol

 

Cholesterol je látka tukovej povahy. Vyskytuje sa výlučne v potravinách živočíšneho pôvodu, ako sú napríklad  červené mäso, vnútornosti, masť atď. Neprijímame ho iba z potravy, ale predovšetkým si ho naše telo tvorí samo, pretože je pre náš organizmus nevyhnutný. Tvorí základnú stavebnú jednotku niektorých hormónov. Je podkladom pre tvorbu nielen kortikosteroidov v kôre nadobličiek, ale aj pohlavných hormónov. Z cholesterolu sa vytvárajú aj žlčové kyseliny.

Hladina cholesterolu v krvi sa dá zistiť pomocou špeciálnych biochemických analytických metód. Zistiť sa dá nielen hodnota celkového cholesterolu – T-CH, ale aj jeho jednotlivých častí. Najdôležitejšie časti sú „zlý“ cholesterol LDL-CH, zodpovedný za tvorbu cholesterolových sklerotických plátov v stene ciev, a „dobrý“ cholesterol HDL-CH, ktorý má ochranný účinok na cievnu stenu. Pomáha zbavovať cievy škodlivého LDL cholesterolu.

Orientačné normy cholesterolu v krvi sú:

T-CH: Hodnoty >5,0 mmol/l sú zvýšené

„Zlý“ cholesterol LDL-CH: Hodnoty >3,0 mmol/l sú zvýšené

Dobrý“ cholesterol HDL-CH: .  Hodnoty <1,0 mmol/l sú znížené, či zlé

Krvné tuky a cholesterol

Parameter:

Norma a limit:

(mmol/l)

Mierne riziko:

(mmol/l)

Veľké riziko:

(mmol/l)

Celkový cholesterol

5,0

5,1-6,4

> 6,5

LDL cholesterol

3,0

3,1-3,4

> 3,5

Triglyceridy

2,0

2,1-3,4

>3,5

HDL cholesterol

1,0

0,9

<0,8

 

 

MUDr. Peter Minárik, Združenie pre zdravie a výživu


« späť
Web stránky vytvorila M7, s.r.o.
©2009 ZZV.sk