" />
« späť

Cesnak - všeliek, ktorý praje mladosti

Cesnak je obľúbená zelenina, pridávaná do mnohých jedál pre svoju charakteristickú chuť. Existuje asi 25 odrôd cesnaku, ktoré sa odlišujú tvarom a zložením. Má prenikavú vôňu a cítiť ho nielen v dychu, ale aj v pote a moči. To však ľudí neodrádza od jeho konzumácie - víťazí dráždivá chuť a liečebné a omladzujúce účinky. Cesnak obsahuje látky s podobným antibakteriálnym účinkom ako antibiotiká (je najsilnejšie prírodne „antibiotikum") a na organizmus pôsobí blahodarne najmä pri ochoreniach horných dýchacích ciest, chrípke a nádche. Účinkuje aj proti pôvodcom infekčných chorôb (záškrt, TBC), priaznivo ovplyvňuje zloženie mikrobionálnej flóry čriev, ničí parazity v tráviacom trakte. Najnovšie výskumy poukazujú na jeho efekt pri likvidácii a šírení baktérie helicobacter pylori a črevných parazitov.

 

Cesnak obsahuje látky, ktoré podporujú rozširovanie ciev a pôsobia proti vzniku aterosklerózy aj tvorbe krvných zrazenín (antitrombotické účinky). Znižuje hladinu krvných tukov a krvný tlak. Upravuje žalúdočne pochody, ale neprospieva ľudom s poruchami žlčníka. Zlepšuje priebeh cukrovky a svoje miesto má aj v protinikotínovej kúre silných fajčiarov. Najvýraznejšie účinky sa dajú dosiahnuť požívaním surového cesnaku. Jeho výživová hodnota spočíva v obsahu minerálnych látok (jód, síra, kremičité zlúčeniny, éterické oleje), vitamínov (A, Bv B2, C, PP, biotín), bielkovín a cukrov.

 

Odporúčaná denná dávka čerstvého cesnaku je asi 4 gramy, čo zodpovedá dvom malým strúčikom. Istým negatívom cesnaku je už spomínaný následný nepríjemný zápach z úst. To sa už do istej miery rieši výrobou tabliet s obsahom cesnakových látok, ktorých obal sa rozpúšťa až v žalúdku, takže zápach nenastáva. Zápach po konzumácii cesnaku môžeme zmierniť aj súčasnou konzumáciou čerstvej petržlenovej vňate alebo bieleho jogurtu. U niektorých ľudí môže cesnak vyvolávať alergiu a migrenózne bolesti hlavy, ale to sú skôr výnimky.

 

V účinkoch za „klasickým" cesnakom v surovom alebo varenom stave nezaostáva „prvá jarná zelenina" - cesnak medvedí, divoko rastúci najmä vo vlhkých lesoch počas teplého marca a aj v apríli. Pri zbere treba dávať pozor na zámenu s listami ešte nekvitnúcich konvaliniek, ktoré vyzerajú rovnako, ale sú prudko jedovaté. Na rozdiel od medvedieho cesnaku, ktorého listy majú po odtrhnutí typickú arómu, nemá konvalinka žiaden charakteristicky zápach.

 

MUDr. Pavel Malovič, Ako si udržať mladosť

Združenie pre zdravie a výživu

 

 


« späť
Web stránky vytvorila M7, s.r.o.
©2009 ZZV.sk