Potravinové skupiny

Mak je dokonalý zásobník železa

23.08.2016 |  Obsahuje ho až 12 miligramov na 100 gramov, čo je takmer rekordérska hodnota. (S kakaom dokonca potravinový “železný” rekord). Železo je veľmi dôležitý prvok, ktorý tvorí súčasť hemoglobínu (krvného farbiva) a jeho svalovej obdoby – myoglobínu, ale aj niektorých enzýmov. Jedinou „normálnou“ fyziologickou cestou na získanie železa je správna strava. viac »

Zemiaky – tradičné slovenské, pre telo prospešné

28.03.2016 |  Zemiaky spolu s chlebom patria medzi najvýznamnejší rastlinný zdroj výživy európskeho obyvateľstva. Energetická hodnota kilogramu zemiakov je 2 926 – 3 557 kJ. Hlavnými zdrojmi energie sú v nich škrob a cukry, ktoré v prípade stolových odrôd predstavujú 15 – 20 % ich hmotnosti. Organizmus dokáže využiť tieto látky látky na 99 %. Nie je pravda, že po konzumácii zemiakov človek rýchlo priberie. Veľký zemiak obsahuje najviac 418 kJ, rovnako ako menšie jablko, polovica grepu alebo pomaranč. viac »

Čas jarnej zeleniny

15.03.2016 |  Pravidelná konzumácia ovocia a zeleniny prospieva celému nášmu organizmu. Vďaka nej dodávame telu potrebné vitamíny a minerály, rovnako aj vlákninu potrebnú pre bezproblémové trávenie. Nie len chuťou, ale aj ideálnym zložením vitamínov disponuje zelenina práve v čase jej prirodzeného dozrievania. V súčasnosti máme to šťastie, že väčšina druhou je na pultoch dostupná počas celého roka. No práve jarná zelenina, dozretá v prirodzených podmienkach, je to pravé pre naše telo. viac »

Cesnak - všeliek, ktorý praje mladosti

08.03.2016 |  Cesnak je obľúbená zelenina, pridávaná do mnohých jedál pre svoju charakteristickú chuť. Existuje asi 25 odrôd cesnaku, ktoré sa odlišujú tvarom a zložením. Má prenikavú vôňu a cítiť ho nielen v dychu, ale aj v pote a moči. To však ľudí neodrádza od jeho konzumácie – víťazí dráždivá chuť a liečebné a omladzujúce účinky. Cesnak obsahuje látky s podobným antibakteriálnym účinkom ako antibiotiká (je najsilnejšie prírodne „antibiotikum“) a na organizmus pôsobí blahodarne najmä pri ochoreniach horných dýchacích ciest, chrípke a nádche. Účinkuje aj proti pôvodcom infekčných chorôb (záškrt, TBC), priaznivo ovplyvňuje zloženie mikrobionálnej flóry čriev, ničí parazity v tráviacom trakte. Najnovšie výskumy poukazujú na jeho efekt pri likvidácii a šírení baktérie helicobacter pylori a črevných parazitov. viac »

Jar nám vlieva novú krv do žíl. A to doslova – vďaka zelenej zelenine

04.03.2016 |  Človek by mal skonzumoval denne aspoň 300 gramov zeleniny. Široké spektrum zelenej zeleniny predstavuje listová, hlúbová, cibuľová, struková, polodová aj stonková zelenina. Listové časti zeleniny obsahujú oveľa viac železa, kyseliny listovej a vitamínu C, ale menej ostatných vitamínov a podstatných živín ako napríklad koreňová zelenina. Listy majú taktiež menej energetických látok a sú zdrojom antioxidantov a flavonoidov. viac »

Pitný režim?

02.03.2016 |  Buďte k sebe úprimná. Počítajte svoje roky a do nápojov iba nekalorické tekutiny. Voda je dokonalá, urobte si šálku čaju, ktorý osvieži, lieči, alebo poteší. Džúsy a sladené sýtené nápoje však počítajte do kalorického príjmu ako potravu. V prípade športových aktivít a horúčavy zvyšujete príjem tekutín. Pite priebežne, pocit smädu je už varovanie organizmu pred kolapsom. viac »

Prevencia osteoporózy tkvie v správnom stravovacom režime a dostatku pohybu

02.03.2016 |  Daň z komfortu, či skrytá epidémia staroby. Aj takto niektorí nazývajú osteoporózu, chorobu kostí, ktorá postihuje viac ženy ako mužov. viac »

Raňajky

27.02.2016 |  Najdôležitejším jedlom dňa pre úspešné fungovanie sú raňajky. Po spánku, počas ktorého naša tráviaca sústava spracovala predchádzajúci deň, sme pripravení prijať novú energiu. Ak nedáme telu energiu z raňajok, metabolizmus sa prepne na šetriaci režim. A v momente, keď budeme jesť hoci až na obed, telo nebude s potravou narábať priebežne, ale začne si ukladať v energetických zásobárňach – teda v telesnom tuku. Opakom šetriaceho režimu tela je spotrebný režim. Telo priebežne dostáva potravu, ktorú priebežne spracúva a netvorí zbytočné zásoby na horšie časy. Je navyknuté nešetriť. Extrémom je ale nadmerný príjem kalórií, ktoré telo už nedokáže priebežne spracovať a odkladá si ho na „horšie časy“. viac »

Omega (alfa a omega pre pleť)

17.02.2016 |  Dobré tuky sú dobré na pleť. MUDr. Pavel Malovič patrí k lekárom, ktorý majú pochopenie pre ženskú krásu a vie, čo k nej treba. viac »

Jednoduchá zmena v spotrebe výrobkov v prospech celozrnných, nás môže zachrániť pre civilizačnými ochoreniami

10.02.2016 |  Chlieb? Rozhodne áno, ak je dobrá múka. viac »

Polievky

10.02.2016 |  Zeleninové polievky obsahujú dôležité minerály, vitamíny, stopové prvky, antioxidanty a tiež vlákninu potrebnú pre bezproblémové trávenie. viac »

Ovsené vločky pre pocit sýtosti a dostatok energie

08.01.2016 |  Máloktorá potravina má také priaznivé zloženie ako práve ovsené vločky. Slúžia ako kvalitný zdroj rastlinnej vlákniny, ktorá patrí medzi sacharidy. Od bežných sacharidov ako je glukóza či fruktóza sa líši tým, že ju náš tráviaci trakt nedokáže rozložiť, stráviť ani vstrebať. Na prvý pohľad by sa tak mohlo zdať, že vláknina je v našom organizme nadbytočná a nemá zmysel ju konzumovať. Opak je však pravdou, jej pravidelná konzumácia má pre organizmus človeka ďalekosiahle pozitívne účinky. viac »

MÚKA

01.01.2016 |  Jednoduchá zmena v spotrebe výrobkov v prospech celozrnných, nás môže zachrániť pre civilizačnými ochoreniami. viac »

Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.

21.12.2015 |  Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične spájajú s množstvom jedla, ale prečo ešte teraz v treťom tisícročí? Veď čas celoročnej hladovky a namáhavej fyzickej práce je už dávno za nami. A pritom kyslá kapusta, ryba, ovocie, makové opekance, strukoviny a med sú synonymami zdravých potravín. Niekde sme sa na ceste dodržiavania tradícii stratili a prejedáme sa. viac »

Pakostnica prináša príchuť dna

14.12.2015 |  Pakostnica (dna) bývala označovaná ako choroba kráľov a bohatých ľudí alebo ako ochorenie z prejedania a nadmernej konzumácie alkoholu, či choroba z dostatku. V súčasnosti sa vyskytuje čoraz častejšie v blahobytnejších spoločenských vrstvách spoločnosti, architektov nevynímajúc. Muži bývajú postihnutí častejšie ako ženy. viac »

Ako je to s pesticídmi v jablkách?

10.12.2015 |  O zdravotných benefitoch ovocia a zeleniny niet pochýb. Sú najbohatším zdrojom ochranných antioxidačne pôsobiacich nutrientov – enzýmov, vitamínov, minerálov, vlákniny, flavonoidov, polyfenolov, ktoré sa uplatňujú v prevencii tzv. civilizačných ochorení, hlavne srdcovocievnych, cukrovky, onkologických, či obezity. Takže v žiadnom prípade z titulu prítomnosti pescitíd spotrebu neobmedzujeme, ale pri kúpe preferujeme domácich pestovateľov a pred konzumáciou produkty vhodne ošetríme. viac »

Cítite sa vyčerpane? Tri jednoduché rady, ako zlepšiť život.

30.11.2015 |  Neurčitý pocit únavy a vyčerpanosti je takmer príznačný pre súčasnosť. Či už ide o špičkových manažérov, matky na materskej, pracujúcich na smeny, alebo študentov v predskúškovom období. Potvrdzujú to lekári, ale aj psychológovia a lekárnici. viac »

Cukor

19.11.2015 |  Človek pre svoj život a zdravie potrebuje všetky súčasti stravy za podmienky, že strava je pestrá a vyvážená. Nie je preto vhodné žiadnu živinu démonizovať a ľakať ľudí bombastickými tvrdeniami ako „cukor je jed“, „toxická pravda o cukre“ a pod. Zdravá, dobre vyvážená strava obsahuje prírodné sacharidy, lebo jednoduché cukry aj komplexné sacharidy sú integrálnou súčasťou prakticky každej potraviny – ovocia, zeleniny, mliečnych produktov, obilnín. Nepriaznivé zdravotné dôsledky sa objavia až vtedy, keď sa cukor (je celkom jedno, či repný alebo trstinový, biely či hnedý) konzumuje v nadmernom množstve. Jeho vysoký príjem môže zvyšovať riziko viacerých ochorení – od zubného kazu, cez obezitu, srdcovo-cievne choroby, cukrovku, dnu, stukovatenie pečene až po niektoré druhy rakoviny a hyperaktivitu u detí. viac »

Jesenný program pre šťastnú dušu

21.10.2015 |  Od októbra do decembra je ťažké obdobie pre všetkých bez rozdielu veku. Nápor v práci, škole, ubúdajúce slnko a krátke dni. Nevzdávajte to. Pohyb, kvalitné jedlo a voňavé koreniny vám dodajú energiu. viac »

Ryby na tanieri po celý rok

25.09.2015 |  Rozmýšľate, čo servírovať počas nedeľného obeda, alebo na večeru v strede pracovného týždňa? Spomeňte si, kedy naposledy ste vy a vaša rodina jedli ryby. Snáď nie na Vianoce. viac »

Aby nám tuky pomáhali

18.09.2015 |  Jedlá s vysokým obsahom tukov, sú na jednej strane preklínané, na druhej velebené. Ich vysoký príjem spôsobuje kardiovaskulárne ochorenia, nízky príjem zas depresie a onkologické ochorenia, či obyčajnú únavu. viac »

Dokonalé potraviny pre zdravie. Tu a teraz.

02.09.2015 |  V auguste dozrieva väčšina druhov zeleniny a ovocia. Vitamíny, minerály, vláknina a mnohé užitočné látky pre náš organizmus sa na pultoch vyskytujú v nevídanom množstve a rozmanitosti. Je čas na sezónnu kúru. Radí gastroenterológ Peter Minárik. viac »

Cholesterol

01.09.2015 |  Cholesterol je látka tukovej povahy. Vyskytuje sa výlučne v potravinách živočíšneho pôvodu, ako sú napríklad červené mäso, vnútornosti, masť atď. Neprijímame ho iba z potravy, ale predovšetkým si ho naše telo tvorí samo, pretože je pre náš organizmus nevyhnutný. Tvorí základnú stavebnú jednotku niektorých hormónov. Je podkladom pre tvorbu nielen kortikosteroidov v kôre nadobličiek, ale aj pohlavných hormónov. Z cholesterolu sa vytvárajú aj žlčové kyseliny. viac »

Oleje, tuky, margaríny. Používate ich správne?

17.07.2015 |  Dodávajú jedlu výnimočnú chuť, potrebujeme ich pre zdravie, no líšia sa spôsobom, akým by sme ich mali pri používať. Stručné odporúčanie spracoval Ing. Ľubomír Valík z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU. viac »

Čo jesť počas letných horúčav?

07.07.2015 |  Tropické teploty trápia najmä obyvateľov mesta, pracujúcich na slnku, v preplnených administratívnych centrách a ohrozujú starých ľudí a deti. Viac ako inokedy musíme dodržiavať pitný režim. Dnes už zrejme nikto nespochybňuje, že keď sa na uliciach topí asfalt, treba veľa piť. Ale ako je to s jedením? viac »

Zmrzlina je potešenie, ale občas môže pohroziť

22.06.2015 |  Tritisíc rokov známu pochúťku môžeme mať na stole po celý rok, ale chutná studená požívatina charakterizuje najviac letné obdobie. Chuťovú a výživársku exkurziu robí MUDr. Pavel Malovič. viac »

Potraviny v lete

18.06.2015 |  Spôsob uskladnenia potravín je dôležitý pre zachovanie ich kvality a zdraviu neškodnosti. V lete viac, ako v iných ročných obdobiach, treba dodržiavať niekoľko zásad, vďaka ktorým sa jedlo nezmení na jed a vy sa vyhnete nepríjemným tráviacim ťažkostiam. viac »

Šesť potravín. Musíte ich jesť, ak chcete byť zdraví.

11.06.2015 |  Potraviny síce nevyliečia choroby, ale aj tak môžu byť nesmierne užitočné pre naše zdravie. Ovplyvňujú imunitu, trávenie, cholesterol, hustotu kostí, ale aj štíhlu líniu. „Rozhodnúť o tom, ktoré jedlá sú tie najzdravšie, nie je jednoduché,“ hovorí gastroenterológ MUDr. Peter Minárik. „Vypichovať len niektoré by ani nebolo správne. Skôr ide o skupiny potravín, ktoré majú na náš organizmus blahodarný vplyv.“ viac »

5 tipov pre zelenú jarnú očistu

16.04.2015 |  Jar je tu v plnej sile, najvyšší čas dostať zo seba nánosy chladnej zimy a tešiť sa z chutných a čerstvých potravín. Šalátová zelenina, špenát, jarná cibuľka, špargľa: dajte im zelenú. A nezabudnite, že ich kombinácia s rastlinnými tukmi robí v tele zázraky. viac »

Správnym jedlom proti civilizačným ochoreniam

05.03.2015 |  Na Slovensku sa v roku 2013 spotrebovalo 84 miliónov balení liekov viazaných na lekársky predpis. Najviac, 29,6 miliónov balení, súviselo s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Aj ďalšie miesta obsadili lieky na civilizačné ochorenia, ktoré do veľkej miery môžeme ovplyvňovať svojim životným štýlom a tým, čo máme na tanieri. viac »

Fytosteroly: zbrane na cholesterol

04.03.2015 |  Naše telo nás v skorú jar upozorní, že nastal čas na regeneráciu. Cez zimu prijímame menej čerstvej zeleniny a ovocia a uprednostňujeme ťažšie jedlá, výsledkom býva vyššia hmotnosť, viac tuku v tele a zvyšujúca sa hladina cholesterolu. Udržať jeho hladinu na správnej úrovni môžete aj fytosterolmi, látkami, ktoré cholesterol do žíl nepustia. viac »

Chcete chudnúť? Raňajkujte!

23.01.2015 |  Správna výživa, to je súbor odporúčaní, ktoré sa zakladajú na odborných poznatkoch. Ak chcete byť v dobrej kondícii a udržiavať si primeranú hmotnosť, musíte svoje telo nastaviť nie na šetriaci, ale na spotrebný režim. viac »

Prečo by sme sa nemali zdráhať konzumovať vajcia

17.01.2015 |  Vajcia sú potravina, ktorá je bohatá na vysokokvalitné bielkoviny, množstvo dôležitých vitamínov, stopových prvkov a zároveň má malý obsah tukov. Sú jedným z najlepších zdrojov výživných látok pre ľudí. Obavy z cholesterolu a jeho vplyvu na kardiovaskulárne ochorenia sú už vedecky vyvrátené. viac »

Máme cholesterol skutočne pod kontrolou?

03.12.2014 |  Takmer 76 percent Slovákov nad 40 rokov si uvedomuje, že zvýšená hladina cholesterolu znamená zdravotný problém. Ale len 56 percent opýtaných vie, akú hladinu cholesterolu v krvi má. „Hladina cholesterolu v krvi patrí k základným zdravotným ukazovateľom a jej úroveň by mali ľudia poznať rovnako, ako svoju krvnú skupinu,“ myslí si MUDr. Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravú výživu. viac »

Pochutiny v kuchyni. Ako chutili pred 100 rokmi?

23.05.2014 |  Dajú sa vyrobiť podomácky, ale radšej ich nosíme domov vo fľaškách, tubách a plastových kelímkoch. Nie nutne z lenivosti. Skôr kvôli chuti, na ktorú sme si zvykli. Horčica, kečup či margarín nepatria k tradičným potravinám slovenskej kuchyne, ale dnes sú povinnou výbavou takmer každej chladničky. Každá z nich má svoj príbeh. Ktovie, či by nám chutili aj pred 100 rokmi. viac »

5 tipov ako prežiť sviatky jari v zdraví

31.03.2014 |  Slovenská Veľká noc je bohatá nielen na tradície, ale aj ťažké jedlá. Po období pôstu si radi doprajeme stôl plný údenín, klobás a koláčov. Napriek tomu sa sviatky jari dajú osláviť aj v zdravšom duchu. A vôbec pritom nemusíme porušiť tradície. Inšpirujte sa. viac »

Nebojte sa tukov, niektoré sú zdravé

29.01.2014 |  Na začiatku roka si ľudia často dávajú predsavzatia, že zmenia životosprávu a urobia niečo pre svoje zdravie, nie vždy však uchopia vec za správny koniec. Striktná diéta spravidla narobí viac škody ako osohu. Ak napríklad zo stravy nadobro vylúčite tuky, vystavujete sa riziku rapídneho poklesu IQ. Novoročné predsavzatia potom končia totálnou frustráciou. viac »

Výber tuku ovplyvňuje chuť jedla. Vyberajte tie najlepšie.

10.12.2013 |  Vianočné pečivo, koláčiky a ďalšie maškrty sviatočného stola môžu byť nielen chutné, ale zároveň aj v rámci pravidiel pestrej a vyváženej stravy. Stačí, ak na ich prípravu zvolíte zdraviu prospešné ingrediencie. Neoddeliteľnou zložkou cesta či plniek na koláče alebo nátierok na obložené pečivo sú tuky. Práve tu si môžete zvoliť dobré a vhodné. viac »

5 kľúčových oblasti o potravinách, ktoré ohrozujú, ale aj chránia spotrebiteľa

09.12.2013 |  Ing. Ján Štulc vyštudoval Chemicko-technologickú fakultu STU v Bratislave v roku 1977, od roku 1998 pracuje v oblasti kontroly potravín. Má skúsenosti z výroby potravín, pôsobil v Slovenskej akadémii vied ako odborný pracovník. Od roku 2000 bol vedúcim Odboru kontroly potravín Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie a od roku 2002 je vedúcim Odboru kontroly potravín rastlinného pôvodu Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. viac »

Výživový stav dospelej slovenskej populácie

09.12.2013 |  Z výsledkov sledovania výživového stavu dospelej slovenskej populácie vyplýva, že stravovanie pokračuje naďalej v intenciách vysokej spotreby živočíšnych tukov a bielkovín, čo má priamy vplyv na zvýšenie hodnôt nadváhy a obezity. viac »

5 otázok o výžive a stravovaní slovenských pacientov

08.12.2013 |  MUDr. Iveta Vaverková, všeobecná lekárka pre dospelých na Poliklinike v Karlovej Vsi v Bratislave. Vo svojej ambulancii sa stretáva so širokým spektrom ľudí – pacientov od 18 roku života, zdravými aj ťažko chorými. V roku 2010 sa stala prezidentkou Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva SLS, od 2013 je viceprezidentkou viac »

Sme informovaní, stále viac zmätení a priberáme

13.11.2013 |  Spoločnosť sa pohybuje medzi extrémami, nadbytok potravín a pritom stále viac ochorení súvisiacich so stravou. Stále viac informácií o stravovaní a stále viac protichodných tvrdení. Praktickí lekári a potravinová správa hľadajú spoločnú reč, ako vzdelať spotrebiteľa. viac »

Jeseň nás balí do tuku

24.10.2013 |  Príprava na chladné mesiace zimy sa aj v našom tele prejavuje tým, že si telo tvorí zásoby tuku. Na jeseň prirodzene pociťujeme väčší hlad a viac nám chutia pečené kačky, než ľahké šaláty. V spotrebe tuku sme však vysoko nad odporúčané normy. viac »

Majú funkčné potraviny budúcnosť?

01.10.2013 |  Aj keď ste o nich ešte nepočuli, pravdepodobne ste sa s nimi už stretli, len o tom neviete. Sú potravinami a zároveň tak trochu aj liekmi. Odborníci na zdravú výživu ich zvyknú označovať za stravu budúcnosti. viac »

Už aj malí školáci majú problém s hmotnosťou, obéznejší sú na vidieku

28.08.2013 |  Analýza stravovacích zvyklostí slovenských detí mladšieho školského veku odhalila, že viac ako tretina z nich pravidelne neraňajkuje a nemá dostatočný denný príjem ovocia a zeleniny. Alarmujúce je, že tri a pol krát sú prekročené odporúčané denné limity soli v jedle. Nesprávna skladba stravy a nedostatok pohybovej aktivity sa podpisujú pod zvýšenie počtu detí s civilizačnými ochoreniami. viac »

Rastlinné oleje ponúkajú bohatstvo zdravia a chuti

18.07.2013 |  To, že naše zdravie máme na tanieri, je už dnes nespochybniteľné. Pritom mnohé potraviny, ktoré sú chutné, sú zároveň aj vysoko funkčné, len ich treba vedieť správne používať a dávkovať, upozorňuje MUDr. Katarína Babinská zo Združenia pre zdravie a výživu. Typickým príkladom sú rastlinné oleje a margaríny. Ich využitie v studenej kuchyni aj pri varení v letných mesiacoch je o to dôležitejšie, že sú ľahšie stráviteľné a nezaťažujú organizmus tak, ako živočíšne tuky. viac »

5 tipov, ako naučiť dieťa správne jesť

17.06.2013 |  Patríte aj vy k rodičom, ktorí svoje dieťa musia nútiť ku každému sústu? Deti majú často prehnanú záľubu v sladkostiach a fast food občerstvení, následkom však býva odmietanie výživovo hodnotnej domácej stravy. viac »

Pravdy a klamstvá v potravinách

30.05.2013 |  Hovorí sa, že neexistujú zdravé a nezdravé jedlá, existujú len zdravé a nezdravé množstvá. Alebo žeby predsa? Pozrite sa spolu s odborníkmi na potraviny, ktoré vyvolávajú najviac diskusií. viac »

Jogurt alebo praženicu? Raňajkujte podľa manuálu.

25.04.2013 |  Prvé jedlo dňa často vynechávame. Z rôznych prieskumov vyplýva, že neraňajkuje každé desiate dieťa, u dospelých je bilancia ešte horšia. Iba raňajkovať ale nestačí. Ešte dôležitejšie je vedieť, ako by správne raňajky mali vyzerať. viac »

Cholesterol a krvný tlak: Dva dôvody, prečo hodovať zdravo

28.03.2013 |  Tradičné veľkonočné špeciality budú zaslúženou odmenou za dlhú zimu. Údené mäso, baránok a majonézový šalát sú však pre organizmus veľkou záťažou. Aj pokiaľ máte váhu v poriadku, ešte to neznamená, že ste zdraví a nehrozia vám žiadne ťažkosti. Dôležité sú aj iné zdravotné parametre, napríklad krvný tlak alebo cholesterol. Je dôležité ich poznať, aby ste vedeli, čo si môžete počas sviatkov dovoliť. viac »

Do fast foodov chodia bohatí ľudia a študenti

15.01.2013 |  Zlá životospráva je celosvetovo prvoradým pôvodcom mnohých závažných chorôb. Kým fajčiarov u nás v poslednom období ubudlo, pohybu máme nedostatok a ani naše stravovanie nie je ideálne. Podľa prieskumu, ktorý pre Združenie pre zdravie a výživu realizovala agentúra Focus, jeme priveľa nezdravých jedál a zdravé stravovanie považujeme za pridrahé. Alarmujúce je, že na kvalite stravy najmenej záleží mladým ľuďom. viac »

Odborník radí: Ako na Vianoce jesť a neprejesť sa

17.12.2012 |  Hoci sú Vianoce spájané s pokojom, láskou a šťastím, majú aj menej príjemné stránky. Lekári o tom vedia svoje. Počas sviatkov každoročne stúpa počet žlčníkových záchvatov a ľudí s tráviacimi ťažkosťami. Týždeň trvajúca hostina a ničnerobenie sa často podpíšu aj na váhe. viac »

Najväčšie potravinové mýty roka

29.11.2012 |  Rovnako ako obliekanie alebo šport, aj stravovanie podlieha módnym vlnám. Zmeny v stravovacích trendoch síce prichádzajú menej často a nápadne ako sezónne kolekcie v butikoch, ale ich vplyv na zdravie môže byť ďaleko zásadnejší. V spolupráci s odborníkmi sme preto pripravili zoznam najvýraznejších klamstiev, ktoré mohli v poslednom čase ovplyvniť stravovanie a tým aj zdravie Slovákov. viac »

Čo chýba v školách? Je dobré jedlo iba otázkou financií?

16.10.2012 |  Nedostatok pohybu, nepravidelná a nevyvážená strava a aj civilizačné zlozvyky nepriaznivo vplývajú na zdravie detí. Štatistiky žiaľ ukazujú, že v detskej populácii dramaticky rastie počet detí s nadváhou. Ako môže k zmene trendov prispieť školské stravovanie? V súčasnosti je na Slovensku v prevádzke vyše 4 200 školských jedální a obeduje v nich až 60 percent detí. Ako sú za stravovanie detí zodpovední zriaďovatelia, verejné zdravotníctvo a v neposlednom rade legislatíva tejto krajiny? viac »

V školských jedálňach po novom viac zeleniny a menej cukru

24.03.2011 |  Od 22. do 25. marca 2011 sa v Novom Smokovci konali semináre pre zamestnancov školského stravovania z celého Slovenska. Podujatie bolo reakciou na potrebu systematického vzdelávania odborníkov v súvislosti s novou stratégiou a štandardmi v školskom stravovaní, ktoré boli uvedené do praxe 1. januára 2011. viac »

Slovensko krajinou obéznych a chorých?

09.11.2010 |  Deväť z desiatich Slovákov má minimálne jeden rizikový faktor spôsobujúci vznik chronických ochorení. Za týmto alarmujúcim stavom sú nedostatok pohybu a nesprávne stravovacie návyky. Konferencia Nové trendy vo výžive 2010 si dala za cieľ odpovedať, prečo tučnieme a žijeme kratšie ako západná Európa. viac »

Slováci za dvadsať rokov zmenili skladbu stravy

27.10.2009 |  Na Slovensku sa čoraz vypuklejšie prejavujú dva extrémy. Na jednej strane je to vegetariánstvo či dokonca až vegánstvo, na druhej americký konzumný spôsob životného štýlu. Mnohé zdravotné problémy totiž vyplývajú z týchto nesprávnych spotrebných trendov. viac »

Štátni úradníci súťažili, kto je najzdravší

14.11.2008 |  Projekt Zdravé pracoviská v štátnom sektore sa uskutočnil v októbri 2008. Zúčastnilo sa ho spolu sedem inštitúcií štátnej správy – Úrad vlády SR, Národná rada SR a ministerstvá hospodárstva, školstva, pôdohospodárstva, financií a zdravotníctva. Lekári vyšetrili a otestovali vyše 730 zamestnancov. viac »

Správna výživa prispieva k zdravému tráveniu

28.05.2008 |  Nie len láska prechádza žalúdkom, ale aj zdravie. Podráždiť tráviacu sústavu a spôsobiť tráviace ťažkosti môže i strava s nevhodným zložením. viac »

So zdravou výživou spájame najčastejšie jogurty a rastlinné tuky

25.02.2008 |  O úlohe potravín pri v prevencii diskutujú odborníci z rôznych oblastí, ale o význame zdravého stravovania pri udržiavaní mladosti, vitality a zdravia už dnes niet pochýb. Odborníkov zo Združenia pre zdravie a výživu zaujímalo, ktoré potraviny sú v slovenských médiách najčastejšie spájané so zdravou výživou. viac »

Poznáte svoj cholesterol?

30.08.2007 |  MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.
Floraporadňa je vo svojich edukačných, poradenských a preventívnych činnostiach už niekoľko rokov mimoriadne aktívna. Ťažiskom činnosti je prevencia civilizačných ochorení a rizikových faktorov, ktoré sú zdravou výživou a životosprávou ovplyvniteľné. viac »

Odborníci varujú: „Neumrite na smäd.“

27.06.2007 |  MUDr. Jana Jurkovičová, CSc.
Slovensko má takmer prímorské počasie a my žijeme stále tak, ako pred sto rokmi. Častým zlozvykom v našej populácii je napríklad nedostatočný príjem tekutín. Väčšinou pijeme málo a až keď máme pocit smädu. viac »

Nové trendy vo výžive sa týkajú nás všetkých

28.11.2006 |  Vplyv výživy na obezitu detí, význam omega-3 mastných kyselín vo vývoji mozgu, celiakia a úloha potravín, probiotiká, antioxidanty a tuky sa stali nosnými témami odborného semináru Nové trendy vo výžive. Druhý ročník sa zameriava aj na aktuálnu tému pravdivej informovanosti spotrebiteľov a značenia potravín podľa novej legislatívy. viac »

Za každým číslom jeden život

09.02.2006 |  Takmer 17 000 vyšetrených osôb, 6 rokov práce v teréne na Slovensku, rozhovory a analýzy sa stali základom pre monografiu Vieme zdravo žiť? Za spravodajskými číslami sú otázky odborníkov, ako si vážime svoje zdravie. viac »

Nové trendy vo výžive

24.11.2005 |  Odborný seminár Nové trendy vo výžive prezentuje najnovšie poznatky z oblasti výživy. Zameriava sa na význam výživy v prevencii a liečbe ochorení, špecifické zložky výživy a výživové problémy niektorých populačných skupín. viac »

Web stránky vytvorila M7, s.r.o.
©2009 ZZV.sk