" />
« späť

Čierno-biela pravda o mlieku

Bratislava (20. január 2015) - Hoci väčšina Slovákov pije mlieko a považuje ho za zdravú potravinu, mnohí z nás veria aj neopodstatneným mýtom. Pochybnosti vyvoláva predovšetkým trvanlivé mlieko. Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti Tetra Pak. Trvanlivé (UHT) mlieko pritom obsahuje tie isté výživné látky ako čerstvé mlieko, neobsahuje žiadne konzervačné látky, je bezpečné a kvalitné počas celej doby trvanlivosti.

Prieskum spoločnosti Tetra Pak v spolupráci s agentúrou Focus zisťoval, aký je postoj Slovákov voči mlieku a ktorým pravdám a mýtom sme ochotní veriť. Podľa výsledkov takmer polovica Slovákov pravidelne pije mlieko. Prevažná väčšina populácie (84 percent) je tiež presvedčená, že pitie mlieka má priaznivý účinok na zdravie vďaka obsahu vápnika. Názory na trvanlivé mlieko sú však ovplyvnené viacerými, často neopodstatnenými domnienkami. Viac ako 60 percent respondentov napríklad verí, že trvanlivé mlieko obsahuje konzervačné látky a je riedené vodou. Okrem toho je štvrtina Slovákov presvedčená, že takéto mlieko neobsahuje žiadne vitaminy a minerály.

„V skutočnosti je trvanlivé mlieko čisto prírodný produkt. Trvanlivosť získava pomerne jednoducho, iba vďaka tepelnej úprave. Po nadojení sa ošetruje metódou UHT (Ultra Heat Treatment), čo znamená zahriatie na 2 - 3 sekundy na teplotu 135 - 138°C. Následne sa rýchlo ochladzuje a plní sa do aseptických kartónových obalov," vysvetľuje Lenka Hálková zo spoločnosti Tetra Pak. „Aseptická technológia zabezpečuje, aby boli mlieko aj jeho obal chránené pri balení pred škodlivými baktériami. Všetko vo výrobnom reťazci je dokonale sterilné: suroviny, obaly, všetko zariadenie ako aj prostredie, v ktorom sa obal nachádza. Mlieko tak získava trvanlivosť od troch do šiestich mesiacov, počas ktorých si zachováva chuť, čerstvosť aj výživové hodnoty," dodáva Lenka Hálková.

Myšlienku tepelne ošetreného mlieka podporujú aj potravinoví odborníci. „Surové kravské mlieko často obsahuje patogénne mikroorganizmy. Vďaka tepelnej úprave sa choroboplodné zárodky zničia a aseptické spracovanie a plnenie zároveň zabezpečí jeho trvanlivosť. Preto nie je dôvod do mlieka pridávať a ani sa nepridávajú žiadne konzervačné látky ani voda. Aseptický obal ho zároveň dokonale chráni pred svetlom a vzduchom," tvrdí Prof. Ľubomír Valík z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. „Obsah vitamínov a minerálov tepelne ošetreného mlieka a surového mlieka je takmer rovnaký: Mlieko si uchováva v priemere 90 percent pôvodných vitamínov a nutrientov aj po tepelnom ošetrení. Jednou z najcennejších látok obsiahnutých v mlieku je vápnik, ktorého obsah sa spracovaním vôbec nemení," upozorňuje Ľubomír Valík.

Slovensko zaostáva v spotrebe mlieka v porovnaní s inými Európskymi krajinami. V priemere sa u nás vypije jeden menší pohár na osobu denne (1,3 dl), čo je o štvrtinu menej ako v Maďarsku. V porovnaní so škandinávskymi krajinami, napríklad Fínskom, nedosahuje naša spotreba ani polovicu. Podľa prieskumu mlieko u nás viac obľubujú ženy ako muži, seniori si ho nalejú častejšie ako iné vekové skupiny. Odborníci z oblasti vedy aj výroby sa však zhodujú na tom, že mlieko dvadsiateho prvého storočia zostáva stále hodnotnou a bezpečnou potravinou.

 

NAJROZŠÍRENEJŠIE MÝTY O MLIEKU

 

Tvrdenie

Rozšírenie v spoločnosti

Názor odborníka (Prof. Ľubomír Valík, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Slovenská Technická Univerzita v Bratislave)

Mlieko "priamo od kravy" je najzdravšie.

78,4 %

Čerstvo nadojené mlieko od kravy môže obsahovať patogénne mikroorganizmy a choroboplodné zárodky, napríklad salmonely, kampylobaktery, E.coli a stafylokoky. Záleží na ošetrovaní konkrétneho chovu a podmienkách, za akých sa mlieko spracováva. Je mnoho možností kontaminácie.

Šetrná pasterizácia usmrtí všetky patogény a vďaka nej je mlieko bezpečné. Obsahy proteínov, vitamínov a minerálov sa od surového mlieka líšia minimálne.

Trvanlivé mlieko obsahuje konzervanty / tzv. éčka.

67 %

Trvanlivé mlieko balené v kartonových obaloch neobsahuje žiadne konzervačné látky. Trvanlivosť sa dosahuje vďaka tepelnému ošetreniu metódou UHT (Ultra Heat Treatment) a špeciálnemu zloženiu obalu, ktorý zabraňuje prístupu svetla a vzduchu. Do ošetreného mlieka sa preto konzervanty nemusia pridávať a ani sa nepridávajú (čo je dokonca zákonom zakázané).

Mlieko z obchodu je riedené vodou.

60,5 %

Obsah jednotlivých zložiek mlieka je daný potravinárskymi normami pre jednotlivé stupne odstredenia (plnotučné 3,5 %, polotučné 1,5 %, nízkotučné 0,5 %).

Mlieko predávané v obchodoch prejde niekoľkými stupňami spracovania:

Surové mlieko (obsahuje 3,8 % tuku) v mliekárni najskôr prejde "separáciou a štandardizáciou", pri ktorej je odstránená časť tuku a dosiahne sa požadovaná tučnosť mlieka. Odstránený tuk sa potom používa na výrobu ďalších produktov. Takto upravené mlieko je následne homogenizované. Homogenizácia je proces, pri ktorom sa tuk rozkladá na podstatne menšie tukové jednotky, ktoré nevytvárajú zhluky a neusádzajú sa na povrchu. Nasleduje tepelné ošetrenie metódou UHT (trvanlivé mlieko) alebo pasterizáciou (pasterizované mlieko).

Mlieko zahlieňuje.

38,6 %

Názor, že pitie mlieka podporuje tvorbu hlienu, je mýtus, ktorý sa doposiaľ strane, ktorá to tvrdí, (väčšinou lekári alebo zaujatá laická verejnosť), nepodarilo potvrdiť. Doposiaľ neexistuje štúdia, ktorá by vedecky dokázala, že pitie mlieka podporuje tvorbu hlienu, dokonca ani u astmatikov. Mlieko, zvlášť s vyšším obsahom tuku, môže vyvolať subjektívne pocity, že hlien sa stáva hustejším, no v žiadnom prípade nepodporuje jeho tvorbu. Existujú štúdie, pri ktorých vylúčenie mlieka zo stravy chorých ľudí (zvlášť na noc) prispelo k zlepšeniu ich pocitov, ale tvrdenie, že "mlieko zahlieňuje", či "podporuje tvorbu hlienu" zostáva stále mýtom.

Trvanlivé mlieko neobsahuje žiadne vitamíny a minerály.

25,8 %

Obsah vitamínov a minerálov tepelne ošetreného mlieka a surového mlieka je takmer rovnaký: Mlieko si uchováva v priemere 90 percent pôvodných vitamínov a nutrientov aj po tepelnom ošetrení. Jednou z najcennejších látok obsiahnutých v mlieku je vápnik, ktorého obsah sa spracovaním vôbec nemení.

Mlieko je ťažko stráviteľné.

24,8 %

Mlieko je všeobecne veľmi ľahko a dobre stráviteľná potravina. Trávenie mlieka môže spôsobovať ťažkosti pri nedostatku enzýmov štiepiacich mliečny cukor v čreve, čo je problémov jedincov, nie populácie. Táto tzv. laktózová intolerancia sa vyskytuje v priemere len asi u 2 - 10 % populácie Európanov.

Mlieko obsahuje cholesterol a nezdravé živočíšne tuky.

21,8 %

Na tuk sa viažu vitamíny, ktoré by telo inak nevstrebalo.

Mlieko obsahuje malé množstvo tuku a cholesterolu (napr. plnotučné mlieko obsahuje 3,5 % tuku).

V porovnaní napr. s mliečnymi výrobkami je obsah tuku v mlieku zanedbateľný (napr. nízkotučné sýry obsahujú 30 % tuku, camembert od 40 %, nízkotučný tvaroh 11 %, a pod.)

Obsah cholesterolu je priamo úmerný obsahu mliečneho tuku. Navyše v obaloch tukových guličiek sú prítomné fosfolipidy, napr, lecitín, ktorý pozitívne vyvažuje účinok cholesterolu.

Mlieko nie je zdravé.

18,7 %

Veda preukázala prospešnosť mlieka vďaka obsahu proteínov, vápnika, vitamínov a ďalších zdraviu prospešných látok.

Mlieko nie je vhodné na konzumáciu len v prípade alergie na mliečne bielkoviny alebo neznášanlivosti mliečneho cukru.

Mlieko je vhodné pre deti, dospelí by ho nemali piť.

16,5 %

Človek vstrebáva potrebné množstvo vápnika najľahšie z kravského mlieka, a to počas celého života, nielen v období detstva. (s výnimkou jedincov s intoleranciou laktózy).

 

Zdroj:

Reprezentatívny kvalitatívny prieskum (omnibus) realizovala agentúra Focus pre spoločnosť Tetra Pak v októbri 2014 na vzorke 1031 respondentov.

 


« späť
Web stránky vytvorila M7, s.r.o.
©2009 ZZV.sk