Sme presvedčení, že pestrá a vyvážená strava vyvracia všetky mýty.

Čo znamená prekyslený organizmus?

Oslabená imunita, bolesti hlavy, podráždenosť, poruchy spánku. Ak na sebe pozorujete tieto príznaky, možno aj vám chýba acidobázická rovnováha. Inými slovami, kyseliny a zásady vo vašom tele nie sú v správnom pomere. Ako možno tento stav zmeniť a na ktoré potraviny si treba dať pozor?

Organizmus je v rovnováhe, keď krv a všetky telesné tekutiny ako moč, sliny, pot a slzy udržujú stabilné, mierne zásadité pH v hodnote 7,3 - 7,4. V ľudskej reči to znamená, že na to, aby sme sa cítili fit, potrebujeme zaradiť do jedálneho lístka vyvážený pomer kyselinotvorných a zásadotvorných potravín.  Potravina je kyselinotvorná, keď pri jej trávení vzniká prevaha vodíkových iónov a zásadotvorná, ak vzniká viac zásad. Chuť potraviny pritom nehrá žiadnu rolu, napríklad citrón alebo ocot sú zásadotvorné, hoci chutia kyslo. Pre jednoduchšiu orientáciu ponúkame prehľad základných potravín:

Kyselinotvorné

mäso, údeniny, morské živočíchy, jogurty, údený syr, vaječný bielok, cukor, sladkosti, obilniny, biela múka, biela ryža, sýtené nápoje, ovocné šťavy, slivky, čučoriedky, brusnice, paradajkový pretlak, káva, čierny čaj, alkohol

Neutrálne a zásadotvorné

ryby, mlieko, maslo, smotana, tofu, ovsené vločky, celozrnné potraviny, špaldová múka, strukoviny, ovocie, zelenina, zeleninové šťavy, orechy, oriešky okrem arašidov

Kyseliny sa v tele netvoria len kyselinotvornými potravinami, ale aj aktivitami.
Tu je ich základný prehľad:

mäso a mäsové výrobky

sladkosti, biela múka, obilniny

nealko nápoje, sýtené malinovky

káva, čaj, víno

telesná námaha

stres

→ kyselina močová, dusičná, sírová

→ kyselina octová

→ kyselina fosforečná

→ kyselina trieslová

→ kyselina mliečna

→ kyselina soľná

Porušenie acidobázickej rovnováhy nám spôsobuje nielen bolesti hlavy, únavu a podráždenosť, ale dlhodobo môže viesť k vážnym poruchám tráviaceho systému, osteoporóze alebo k cukrovke. Optimálne pH nám zabezpečí pestrá a vyvážená strava so zastúpením potravín z oboch skupín. Pre rovnováhu organizmu je však nevyhnutné aj odbúranie stresu a dostatok pohybu, námahou sa totiž okysličuje krv. Kyslík pôsobí ako katalyzátor, čím udržiava neutrálne pH vnútorného prostredia.

 

<< späť

Web stránky vytvorila M7, s.r.o.
©2009 ZZV.sk