Združenie pre zdravie a výživú

Dlhá cesta plná úspechov

Čo je potravinová pyramída?

Deti milujú sladkosti a vyprážané, pomôcť môžu školské jedálne

Viac ako polovica školákov si dáva každý deň sladkosti, tretina ich zapíja presladenými malinovkami.1 Ak sa k tomu pridajú dlhé hodiny strávené pred televíziou alebo počítačom, netreba sa čudovať, že počet detí trpiacich nadváhou a obezitou z roka na rok rastie. Tu by malo začať blikať poplašné svetlo rodičom, ale aj školám. V školských jedálňach totiž dostanú deti až tretinu svojho denného príjmu energie.

 

Favoritom sú špagety a vyprážaný syr

„Z našich skúseností vieme, že deti často jedia v jedálňach zdravšie ako doma," hovorí Silvia Tokárová z Ministerstva školstva, vedy výskumu a športu SR. V súčasnosti je na Slovensku v prevádzke vyše 4 200 školských jedální a obeduje v nich až 60 percent detí. Kuchárky pre nich denne pripravujú jedlá podľa tisícky receptov. Na stoloch sa stále objavujú evergreeny ako strukovinové prívarky, fliačky alebo dukátové buchtičky, ktoré si dospelí pamätajú zo školských čias. Kým u dnešných tridsiatnikov bodovali svojho času práve buchty s vanilkovým pudingom, ich deti dnes za svojho najväčšieho favorita považujú vyprážaný syr, pizzu a špagety. „Usilujeme sa vyberať jedlá, ktoré našim deťom chutia a zároveň sú zdravé. Oceňujem, že jedlá môžeme ochucovať napríklad aj sezónnymi bylinkami z regiónov," hovorí o svojich skúsenostiach pani Dobiášová, vedúca školskej jedálne Základnej školy na Hlbokej ceste v Bratislave.

Pre pedagógov a vedúcich školských jedální je v ére školských bufetov a silnej reklamy čoraz ťažšie dokázať školákom, že nie všetko chutné je pre nich dobré. Preto vznikol plagát Potravinovej pyramídy, podľa ktorého sa deti sa naučia rozoznávať význam potravín. Projekt je výsledkom spolupráce Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a podporila ho spoločnosť Unilever Slovensko. Do školských jedální pôjde v prvej fáze tisíc plagátov a elektronickú verziu je možné nájsť na stránke www.zzv.sk.

 

Čo je potravinová pyramída?

Prvá potravinová pyramída vznikla už v roku 1974 vo Švédsku ako jednoduchá a praktická stravovacia príručka pre verejnosť. Dnes existuje vo svete niekoľko desiatok variácii, základ je však rovnaký. V spodnej časti pyramídy sa nachádzajú potraviny, ktoré by mali v jedálnom lístku prevládať: celozrnné obilniny, ryža, rastlinné tuky a zemiaky. O poschodie vyššie je ovocie a zelenina, nasledujú mliečne a mäsové výrobky. Na vrchole pyramídy sa nachádza biele pečivo, sladkosti a slané maškrty.

V súlade s najnovšími odporúčaniami WHO sú v pyramíde začlenené zásady pitného režimu a pohybových aktivít. „Je nereálne chcieť od detí, aby sa úplne vzdali sladkostí a čipsov. Ak však budú mať obrázok pyramídy denne na očiach, pomôže im zafixovať si, čo je správne a čo nie," hovorí Darina Sedláková, riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku.

Vzdelávanie v oblasti výživy a zdravého pohybu žiakov je zámerom ministerstva na roky 2012 - 2015. Kým v prvej etape sa bude klásť význam na vzdelávanie v oblasti výživy, ďalšia etapa sa zameria na spojenie pestrej stravy a pohybu. Podobný projekt predstavila aj manželka amerického prezidenta Michelle Obamová, ktorá sa výrazne angažuje za zlepšenie kvality stravy na školách a zvýšenie pohybovej aktivity školákov.

 

1 Kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku: Národná správa o zdraví a so zdravím súvisiacom správaní 11, 13, a 15-ročných (podľa HBSC) 2009/2010

 

Potravinová pyramída na stiahnutie >>

Web stránky vytvorila M7, s.r.o.
©2009 ZZV.sk